V Bibiane otvoria výstavu o vzdelanej a aktívnej rómskej rodine

08.03.2012 Bratislava

Bratislava 7. marca (TASR) – Život a aktivity veľkopočetnej viacgeneračnej rómskej rodiny je ústrednou témou výstavy Roma Sam – Sme Rómovia, ktorú vo štvrtok (8.3.) sprístupnia v bratislavskej Bibiane. Táto rodina je pozitívnym príkladom so základnými hodnotami, kde deti chodia do školy, všetci dospelí pracujú, ba aj sa spoločensky angažujú. Expozícia je príspevkom do diskusie pri riešení aktuálnej celospoločenskej etnickej problematiky.

"Interaktívnou výstavou chceme dokázať, že netreba všetkých Rómov hádzať do jedného vreca. Títo nežijú v osadách a aj keď sú chudobní a bez elektriky, snažia sa niečo dokázať. Deti vyštudovali stredné i vysokú školu, sú umelecky i remeselne aktívni, venujú sa rôznej dobrovoľnej činnosti. Búrajú stereotypy a predsudky verejnosti," hodnotí ich autorka scenára výstavy Katarína Poláková, ktorá desať rokov sleduje veľkú rodinu bratov a sestier, ich deti a vnúčatá aj ich priateľov.

V jednotlivých miestnostiach Bibiany môžu nielen malí návštevníci spoznávať rómsky domov, príbehy jednotlivých členov, ich maľby, hudbu či piesne v podaní občianskeho združenia (OZ) Žubro, ktoré vedie etnografka Jana Belišová. Edita Rihariová, ktorá napísala dve knihy, im povie o svojej rodinnej výchove aj o rozprávkach. Jej dcéra Martina je choreografkou hip-hopového muzikálu, rómske deti z OZ Pramienok zahrajú bábkové a iné divadelné predstavenia. Okrem výtvarných diel detských a dospelých rómskych autorov nechýba fotografická dokumentácia, staré rómske symboly a citácie prísloví ani filmové dokumenty. V sprievodnom programe budú výtvarné, divadelné a tanečné workshopy, rozprávanie o kováčskom umení a nedeľné popoludňajšie predstavenia.

Výstava potrvá do 2. septembra. Koná sa pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov i na počesť desiateho výročia činnosti OZ Pramienok, ktoré vyhľadáva talenty a pomáha im k vlastnej realizácii.
 

Vyberte región